Huishouden

Drie jaar later: Sommige dingen veranderen niet…..Alleen is de Viva vervangen door de Linda

Ik vind huishoudelijke taken echt verschrikkelijk. Natuurlijk is het fijn als alles opgeruimd en schoon is. Maar voordat het eindelijk zover is, heb ik al twee uur in diepe ellende doorgebracht. Waarvan één uur mezelf motiveren om te beginnen en het tweede uur de ellendige taak tot uitvoering brengen.

Een tijdje geleden heb ik iets nieuws bedacht. Bij elke klus verzin ik iets wat het leuker maakt. Zo zorg ik bij de was ophangen dat de wasknijpers dezelfde kleur hebben als het kledingstuk, houd ik een wedstrijdje afwas-opstapelen totdat het omvalt en verkleed ik mezelf als ik ga poetsen. Dit werkt wel een beetje. Maar de allerbeste manier om mij aan het huishouden te krijgen, is toch wel het beloningssysteem.

Mezelf belonen als ik de keukenkastjes heb gepoetst, als ik de afwas heb gedaan, het oud papier heb opgeruimd of de was heb opgevouwen.

Mijn beloning is meestal de Viva.
Een perfecte manier om te ontspannen, te genieten, voor inspiratie en helaas ook de perfecte manier irritatie te creëren. ‘s Avonds aan het eten begint mijn zin standaard: In de Viva staat… Mijn vriend kreeg daar zo genoeg van dat hij tegenwoordig de Viva onderschept en verbrandt. Ik heb een Viva-verbod voor minstens zes maanden. Heel hardvochtig van hem.

Na twee volle dagen bankhangen en staken, herinner ik me een artikel uit de Viva … ;-) Soms moet één van de twee zijn boosheid aan de kant zetten en heel volwassen op zoek gaan naar een oplossing. Ik ben heel volwassen, dus ik verzin wel een ander beloningssysteem.

Tijdens het poetsen van de slaapkamer besluit ik als beloning naar het Kruidvat te gaan. Het Kruidvat heeft altijd wel iets wat je nodig hebt of in de toekomst misschien wel eventueel nodig zou kunnen hebben, ooit misschien. Een heerlijke winkel dus.

Blij kom ik twee uur later thuis met paarse geurkaarsjes die chemische lavendelachtige geur hebben maar zo leuk bij ons schilderij passen. De dag daarna kan ik mijn nagellak-verzameling aanvullen met hemelsblauw omdat het bijna lente is.
Mijn vriend is er ook blij mee dat ik het woord Viva niet meer laat vallen en dit heb vervangen door ‘bij het Kruidvat’. Een win-win-win situatie.

Maar het allerbeste van dit beloningssysteem is, dat ik huishoudelijke taken helemaal niet meer zo erg vind. Ik heb er zelfs zin in.
Daarom doe ik nu heel veel in het huishouden.

Ik besef nu zelfs dat als ik de boter na gebruik weer terug in de koelkast zet dit eigenlijk ook opruimen is of als ik de wc doortrekken dit ook een beetje schoonmaken is. En dan verdien ik weer een beloning…

 

6 Replies to “Huishouden”

  1. Ik werd blij van deze blog en in het bijzonder van het woord hardvochtig.

    Als beloning voor deze blog mag je een …… (door jou zelf in te vullen)

  2. Mijn huishoud-strategie kent een hoog struisvogelpolitiek. wellicht werkt een beloning systeem beter. Ik ga het proberen..

  3. Wat erg, het is voor mij bijna een straf om naar de Kruidvat te gaan (niet voor het aanbod, dat is prima).

    Een andere optie is om je vriend aan het werk te zetten, zo kan hij kiezen: de Viva of de was ophangen. :)

    Leuk artikel Sabrina (echt een vrouwenverhaal), ik heb er echt van genoten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *