Daar word je toch blij van?

Blij zijn is een heel subjectieve ervaring, maar er zijn een paar universele zaken waar iedereen blij van wordt. In ieder geval volgens Mona en VVV Nederland die beide de slogan hebben: ‘Daar word je toch blij van’. Persoonlijk word ik blijer van de grappige reclame van Mona dan van de reclame van de VVV. Aan de andere kant word ik wel weer blijer van dat wat VVV biedt dan van de felgekleurde toetjesvariatie van Mona. Maar dat terzijde.

Laatst hebben wij een flink bedrag aan VVV-bonnen gekregen en waren daar heel erg blij mee. Heel blij gingen we naar de stad om cadeautjes voor onszelf te kopen en kwamen terecht bij de Hema. Blij zochten we de mooie schaaltjes uit die perfect passen bij ons nieuwe servies.
Blij, of zelfs opgetogen, gingen we naar de kassa om te betalen met onze bonnen.
“Goedendag, deze doen voor u?” vroeg de Hemakassameneer.
“Ja, graag” zei hij (natuurlijk blij).
“Dat is dan 38 euro alstublieft.”
Mijn vriend haalt een van de bonnen uit zijn zak en geeft hem aan de meneer.
“U krijgt het resterende bedrag niet terug”, zegt hij en pakt de bon.
En mijn vriend trekt de bon weer uit zijn handen.
“Hoezo niet?”
“Tsja, dat is gewoon zo.”
“Maar waarom is dat zo?”
“Tsja, dat weet ik niet.”
“Waarom weet je dat niet?”, en ik en de klanten achter ons horen overduidelijk dat hij niet meer blij is.
“Tsja, dat weet ik gewoon niet”, zegt de meneer opgewekt.
Ongemakkelijk kijk ik achter me en tik snel mijn vriend een keer aan en wijs naar de bon met een kleiner bedrag, zodat we de rest kunnen bijbetalen.
Even later lopen we de winkel uit.
“Het is diefstal”, zegt mijn vriend.
“Nee joh, je krijgt gewoon een waardebon voor de rest van het bedrag”, overtuig ik hem nog zo naïef als ik ben.

Als we een paar dagen later de resterende schaaltjes in een ander filiaal halen, blijkt dat je inderdaad niks terugkrijgt.
Ik ben oprecht verbaasd, mijn vriend is boos. Niet op de Hema maar op het feit dat iemand het volle bedrag heeft betaald, maar je het dus niet terugkrijgt in welke vorm dan ook. Snel zoeken we nog wat spullen erbij, zodat we precies aan het bedrag komen dat op de bon staat.
“Het is diefstal” zegt hij weer en ik knik bevestigend.
“Maar we hebben wel mooie schaaltjes”, zeg ik een beetje blij zoals de slogan opdraagt. En allerlei spullen die we eigenlijk niet nodig hebben, maar dat laat ik maar achterwege.

Ik vind het ook een beetje raar. Begrijp me niet verkeerd, ik ben hartstikke blij met de bonnen. Maar ….. naar mijn idee zijn er zoveel bedrijfs- en klantvriendelijke oplossingen, zoals een tegoedbon voor het resterende bedrag bij desbetreffende winkel, een kaart waar je het bedrag vanaf scant, of zoiets. Oplossingen waar zowel VVV als winkeliers en klanten blij van worden. Maar ik durf niet zo goed te klagen over de voorwaarden. Dat heeft te maken met dat gezegde over dat paard en zijn bek. Maar ook omdat ik bang ben dat ze door mij hun slogan moeten aanpassen en ik straks alleen nog maar felroze toetjes van Mona kan eten. En Daar word ik niet blij van….. Oh wacht die slogan is weer van iets anders…

 

 

 

2 Replies to “Daar word je toch blij van?”

  1. Ja, dit heb ik inderdaad ook eens gehad. Overigens verschilt het per winkel hoor: sommige kleine winkeliers geven je het geld gewoon contant retour.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *