Ik ben een dief

Ik heb altijd gedacht dat ik een heel slechte crimineel zou zijn omdat ik veel te veel last heb van mijn geweten. Vroeger heb ik wel eens chocolade of een snoepje gepikt bij de Jamin en ik ben nog steeds bang dat de politie aan de deur staat om me op te pakken.
Bij de kassa zeg ik het netjes als de caissière te veel geld teruggeeft. En als ik een portemonnee vind, dan speur ik de eigenaar als een ware detective op.
Ik ben ook een watje dat gelooft in karma en bang is dat mijn slechte daad dan in drievoud terugkomt.

Ik zou het zelf persoonlijk ook echt verschrikkelijk vinden als iemand iets van mij zou stelen, zoals mijn konijnen of mijn teksten. Of dat ze zonder te vragen een deel uit mijn vlogs gebruiken in Eenvandaag en gebruiken in het stuk over niet- succesvolle vloggers van Nederland. Dat doet pijn en niet alleen door het onderwerp ;-). Het was in ieder geval minder pijnlijk geweest als ze het even hadden gevraagd.

Stelen mag niet. En ik zou dat dus ook nooit doen…. Maar nu moet ik iets bekennen. Ik heb een misdrijf gepleegd. Ik heb iets gestolen. Vroeger, toen ik nog jong was en net begon met bloggen, gebruikte ik wel eens plaatjes van Google bij mijn blogs. Totdat ik erachter kwam dat dit dus eigenlijk stelen is.

Snel ben ik toen gestopt met #Goedemorgenlol en het plaatsen van foto’s van anderen op mijn site. Ik dacht dat ik alles had gewist. Totdat ik een aantal weken geleden een brief kreeg van een advocaat.

“.. geconstateerd dat een foto op uw website openbaar wordt gemaakt bij het artikel ‘Opa weet raad’ d.d. 2-10-2012. …. geen toestemming voor gegeven…..
…. inbreuken op de auteurs- en persoonlijkheidsrechten … een schade… Voor deze schade ….. u aansprakelijk
.”

De normale vergoeding is 265,- euro per kwartaal vanaf het moment van plaatsing. Als je even terug gaat rekenen vanaf 2012 dan is dat heel veel geld.

Het was ook meer dan schrikken en tranen rolden bij de vierde alinea al over mijn wangen. Gelukkig had ik gelijk mensen die mij wilden helpen, maar het leed was al geleden en een boete was onvermijdelijk. Natuurlijk heb ik gelijk duizendmaal excuses aangeboden, want ik heb nooit iemand willen benadelen. Als ik deze ervaring positief zou moeten herformuleren, zou ik zeggen: Ik ben een ervaring rijker (397,50 euro armer) en heb nu wel een schoon geweten.

Maar ik baal natuurlijk. Ik weet nog dat ik de blog schreef en daar ook echt van genoot, maar als ik had geweten dat ‘Opa weet raad’ me zoveel zou kosten, had ik hem wel eerder de mond gesnoerd. En ik baal ook omdat het dom is van mezelf. Ik dacht dat ik alles had gewist en aan de andere kant dacht ik ook: “Zoiets zal mij niet overkomen.”

En wat ook een beetje pijnlijk is, is dat de opa op de foto helemaal geen opa bleek te zijn, maar een oma….

 

10 Replies to “Ik ben een dief”

 1. Ik vind het jammer dat het niet anders kan, dat fotograven niet eerst even contact opnemen met een (kleine) blogger en vragen het binnen x dagen weg te halen. Nee, het mag niet en ik ben echt een ontzettende bitch als het aankomt op de meest gebruikelijke smoes van ‘ik wist het niet’, maar ik vind dit andersom ook een heel goedkope truc. (Ook al staat de fotograaf natuurlijk volledig in zijn recht, soms moet je menselijker denken dan dat.)

  1. Hey Minke,

   Bedankt voor je reactie.
   Een waarschuwing had ik ook gewaardeerd, maar helaas. Ik snap het wel, ook al is het pijnlijk.
   Dit kan in het rijtje: leerzame ervaringen ;-).

   Groetjes Sabrina

 2. Ben ik helemaal met je eens Minke… Het is een feit dat het niet mag, maar als het al vanaf 2012 er opstaat, misschien had je er dan eerder mee moeten komen. Ik heb ook eens een boete gekregen.. Dat was voor een website die al wel online stond, maar echt niemand vanaf wist en ik was hem dus aan het maken en had ik even met bestaande plaatsjes opgeleukt voor mijn oog… Blijkbaar hadden ze me al gemaild en ik heb dat als spam gezien, het was een duits bedrijf. Totdat ik per post een boete kreeg, man man… Wat kreeg ik het warm en schrok ik me wezenloos. Ik ben er gelukkig onder uit gekomen, dus zelfs voor een website in opbouw doe ik het nooit meer.. hihi.. Wat ik nu ook al een paar keer heb ondervonden is dat ik zelf plaatsjes maak en deze dan ergens anders op zie duiken, zonder dat er toestemming is gevraagd en dan krijg ik doodleuk als reacties: ohhh ik wist niet dat je m zelf gemaakt had of vind je toch niet erg? Nou eigenlijk wel, is van MIJ.. hihi… Maar Sabrina, ik begrijp hoe je je voelt, want het was nooit je intentie en je wordt er wel voor gestraft, jammer.. X

  1. Hey Chantal,

   Lief dat je even reageert. Dat jij dit ook hebt gehad… Stiekem blijken er toch veel mensen te zijn.
   Dat het van 2012 is verbaasde mij ook en ik schrok er ook van. Het bedrag had veel hoger kunnen zijn.
   Het is inderdaad jammer…

   Groetjes Sabrina

 3. Oh ja ik wist het omdat ons Suus het ook heeft gehad een foto van een appel of zoiets onbenulligs. Echt te idioot voor woorden. Wijze maar dure les zullen we maar zeggen.

 4. Ik vind het rieken naar oplichting. Deze boetes zijn hét verdienmodel van dit soort Auteursrechten Mafia. Vandaar dat ik ook dit topic ‘auteursrechten’ opneem in 1 van mijn projecten. Het is ( imho) triest, dat je hier het slachtoffer van bent geworden. Nota bene uit 2012!! Ik zal ook zeker niet vrijuit gaan, met het ‘hergebruiken’ & delen van foto’s. Je zult vast niet de enige zijn, die zo wat euro’s lichter wordt gemaakt. Tijd voor mooi alternatief/ compromis ;-)

  Ps Ik mag hopen dat Jamin jouw blog niet leest Sabrina van Loon Wat een hoop snoepjes aan rente zullen dat wel/ niet zijn?! :-P

  1. Beste Doan,

   Bedankt voor je reactie! Ze staan helemaal in hun recht, maar het is gewoon niet leuk. Een waarschuwing was fijner geweest.
   ik hoop ook zeker dat Jamin het niet leest ;-).

   Groetjes Sabrina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *