Niemand is te vertrouwen

Ik ben wat voorzichtiger geworden. Mijn vriend is hier blij mee, want voorheen was ik lichtelijk naïef in combinatie met een reddercomplex, wat mij in een aantal wijken al een paar keer in de problemen heeft gebracht. Ik ben dus voorzichtiger maar ik wil niet in bitterheid of wantrouwen oud worden. Ik probeer dus nog wel iedereen het voordeel van de twijfel te geven. Alleen, als ik twijfel, is het meestal niet goed en moet ik voorzichtiger zijn.

Zo werd er vorige week aangebeld door een man in een blauw met geel pakje. Hmm, mannen in pakjes… dat is raar. Dus ik ren naar boven om door het raam deze meneer te woord te staan, want dan kan hij mij niet aan de kant gooien en ons huis leegplunderen.
“Mevrouw, uw container is gevallen en is nu kapot, kunt u even naar buiten komen om een formulier in te vullen.”
Raar… hoezo is hij kapot. Vanochtend was hij nog kiplekker en vol, toen ik hem aan de weg zette.
‘Gooi het formulier maar naar boven’, roep ik.
“Hoe dan?”
‘Vouw er een vliegtuigje van of zo, of gooi het door de brievenbus’, stel ik pragmatisch voor.
“Maar mevrouwtje toch…”, zegt hij.

En toen gingen alle alarmbellen rinkelen….. hij probeert mij in te palmen. Ik besluit hem te confronteren met mijn kennis van Opsporing Verzocht.

‘Je kunt wel zeggen dat je vuilnisman bent, maar volgens mij ben je gewoon een overvaller. Dus ik doe niet open en ik neem alles op’, alleen realiseer ik me dat mijn telefoon beneden ligt.

“Maar mevrouwtje toch…”
‘Hou op met me te mevrouwen… ‘, roep ik verontwaardigd.

“Maar… ik ben echt vuilnisman.. ik heb zelfs een vuilniswagen en het is vandaag vuilnisdag…”
‘Ja, dat hebben jullie slim gedaan”, zeg ik terwijl ik langzaam voel dat ik rood word omdat ik besef dat het vandaag dinsdag is en hij ook wel een bekend gezicht heeft. Zo slim kunnen zelfs overvallers niet zijn toch… Ik twijfel nog even tussen mijn angst en logisch verstand.
Hij haalt een pasje met foto en logo uit zijn zak. “Kijk, ik ben echt.”
Ik mompel iets van “sorry” en “die stomme media met hun angstzaaien” en vraag of hij misschien een kopje koffie lust om het goed te maken.
“Dat is heel aardig van u, maar we moeten werken, echt werken, legaal werken…. mevrouwtje”, zegt hij. Met een rood hoofd maak ik de voordeur open en bied nog een keer mijn excuses aan. “Daag mevrouwtje, fijne dag”, zegt de lieve vuilnisman en geeft me een verdachte knipoog.

En deze ochtend was ik bij de tennisclub en een verdachte man liep daar voor de deuren te ijsberen. Capuchon op zijn hoofd, blauwe onbetrouwbare ogen en hij kijkt boos. Ik ga toch maar kijken. De meneer zegt dat hij de jas van zijn zoontje kwijt is. Dat klinkt best aannemelijk, maar zoonlief is nergens te bekennen, dus iedereen kan wel zoiets zeggen. Ik zeg stoer: “Je bent toch geen overvaller hè?”. Hij zegt van niet en glimlacht. Ik vraag nog: “Als je wel een overvaller zou zijn, zou je dan eerlijk antwoord geven?”. Hij kijkt me wat verbaasd aan, waarna ik maar geloof dat hij een vader is van een kind met een verloren jas en help hem zoeken.

Thuis schaam ik me. Heel diep. Wat gebeurt er met mij. De wereld is misschien verhard of misschien lijkt het verhard omdat iedereen harder schreeuwt. Je ziet krantenkoppen vol over mensen die niet te vertrouwen zijn, mensen die kwaad in hun zin hebben, mensen die hun geluk in Nederland komen zoeken, mensen die terroristen zijn en ga zo maar door. En over de reacties nog maar te zwijgen…. die zijn pas hard.

Niks gek dus dat ik voorzichtiger ben, maar een ding is me duidelijk geworden. Iets wat zeker niet te vertrouwen is, zijn je angstgevoelens.

 

 

 

 

4 Replies to “Niemand is te vertrouwen”

 1. Heerlijk zo’n verhaal. En toch……………………….als ik iets of iemand niet vertrouw or er een naar gevoel bij heb, probeer ik mijn gevoel te vertrouwen. Soms zit ik er naast, maar meestal blijkt achteraf dat ik gelijk had.

  1. Hey Wilma,

   Wat leuk dat je reageert!
   Ik denk dat er verschillende soorten gevoelens zijn hierin. De een als je acuut op dat moment merkt ‘er klopt hier iets niet’ als een soort instinct of een naar gevoel dat je bij elke situatie doet laten twijfelen over de oprechtheid van mensen. Dat eerste gaat uit van het goede en het tweede vanuit het slechte van mensen.

   Groetjes Sabrina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *