opa weet raad

Ik sta buiten het ziekenhuis te wachten. De zon schijnt. Naast me ploft een man neer op zijn rollator alias stoel. Een verweerd gezicht en een mond met nog vier tanden kijken me grijzend aan. Hij rolt een shagje.  Wanneer de eerste rookpluim uit zijn mond komt, spreekt hij tegen mij: “Ik rook al 73 jaar en ik ben nog steeds gezond”. Ik kijk hem aan en dat lijkt het startsein te zijn voor ons gesprek.
“Het is heel simpel, die dokters weten veel maar niet alles”.
Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Ik hoef niks te zeggen, want zonder dat ik een woord zeg, praat de man alsof hij een medisch encyclopedie opsomt (met niet bewezen behandelingen).

“Heb je ooit maagpijn?” vraagt hij. Ik haal mijn schouders op. Hij houdt zijn vingers een halve centimeter van elkaar. “Dat is de oplossing. Een rijstkorrel. De volgende keer moet je droge rauwe rijst eten de hele avond lang een klein beetje. De volgende dag ben je genezen. Echt ik doe dat al 73 jaar en heb nooit meer maagpijn.”
De man wrijft met een lach over zijn maag.
“Echt waar vraag maar aan mijn vrouw, die zal ook tegen je zeggen dat ik gelijk heb. Mijn maag en ik zijn dikke vriendjes. Vroeger niet hoor. Toen had ik heel veel maagpijn, maar sinds de rijstkorrel is alles weer goed”.
Ik kijk om me heen op zoek naar zijn vrouw, maar zie niemand die daarvoor in aanmerking komt. De man praat rustig verder.

Ga je nog op vakantie?” is zijn volgende vraag.
“Ja binnenkort vertrek ik.”  Ik wil net vertellen waar we heen gaan en pak mijn telefoon om foto’s te laten zien van ons hotel, maar de man praat al door.
“Nou pas maar op dat je niet verbrandt in die warme zon”.
“Ik verbrand eigenlijk nooit” zeg ik tegen de man.
De man kijkt me even zwijgend aan en besluit dan mijn antwoord te negeren: “Als je nou heel erg verbrandt dan hoef je geen pijn meer te lijden.  Dan moet je glorix op wat doeken sprenkelen en dan op je huid deppen. Binnen een half uur is het over. Gegarandeerd, ik heb nooit meer verbrandingspijnen.”
Die heb ik ook al nooit, maar ik denk niet dat mijn antwoord uitmaakt.

Maar weet je eigenlijk hoe het komt dat ik nooit ziek ben?” vraagt de pratende, oude man, “Ik eet kauwgum. Ooit heb ik een Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeker die ook professor (??) was ontmoet en hij zei dat kauwgum eten stress verlagend werkt. Daarom heb ik nooit stress en ben ik nooit ziek.”

Ik wacht of er nog een hoofdstuk wordt opgelezen uit de encyclopedie, maar naast me blijft het stil.
“Euh nou bedankt meneer”, besluit ik dan maar.
“Dus de volgende keer dat je wat hebt, dan bel je niet je naar je arts maar dan bel je mij maar, ik genees je wel” en de man geeft mij een knipoog.
“Wat is je nummer?” zegt de Casanova. Ik lach en even staren we grijnzend voor ons uit. Dan draait hij zich om en gooit hij hoestend zijn peuk weg en kijkt me niet meer grijzend aan. De zon is verdwenen en de eerste regenspetters vallen op zijn getekende gezicht
Gehuld in een rookpluim van zijn laatste trek aan zijn shaggie draait hij zich strompelend om en pakt zijn rollator en zijn infuuspaal: “Ik denk dat ik maar naar binnen ga want ik voel me niet zo lekker.”

 

11 Replies to “opa weet raad”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *